jun 23

Het oude kerkorgel speelde iets wat Lotte vaag uit haar jeugd herinnerde. Haar ouders namen de kinderen soms mee naar de kerk, maar die oude traditie was allengs in onbruik geraakt. Ze zat op de achterste rij in een ongerieflijke, houten bank. Ze keek om zich heen naar de meezingende kerkgangers. Toen richtte ze haar blik weer op de dominee, die hoog op de kansel het goede voorbeeld gaf. Gebiologeerd bleef ze hem aanstaren en dacht terug aan gisteravond. Deonverwachte afspraak met deze man in toga. Lotte wist nu wat eronder school. Deze veertiger, die zich goed kon meten met een George Clooney, was weliswaar getrouwd, maar dat was Lotjes doelgroep nu eenmaal. Getrouwde mannen wilden zich niet binden, hadden relevante ervaring, maar wilden eens seks zonder sleur, hadden geen kinderwens en gingen na afloop lekker weer terug maar hun vrouw, huis en haard. Het beviel haar prima. Lottes nymfomane inslag noopte haar ertoe om zo nu en dan haar getrouwde prooi in te ruilen voor een nieuwe. Zij had toch ook recht op variatie.

Tot haar grote verrassing ontmoette ze dominee Goedhart gisteren rond middernacht in een knus barretje aan de haven. Hij dronk braaf jus d ‘orange, terwijl Lotje net met haar meest recente huisman van dienst uit een ander horeca-etablissement kwam, waar ze de desbetreffende man de bons had geven. Ze was hem meer dan beu. Dominee Goedhart, in een trendy Italiaans pak gehuld, trok onmiddellijk haar aandacht en ze besloot dat deze man in de opvolging ging voorzien. Ze zag duidelijk een trouwring zitten, dus sprak ze hem aan, toen ze naast hem aan de toog plaatsnam. Hij bleek in afwachting van een gemeentelid, die behoefte had aan een goed, pastoraal gesprek, maar dan wel in een ongedwongen omgeving. Even viel Lotte uit haar dagdroom en hoorde ze de dominee in gebed. Eerbiedig vouwde ze haar handen en sloot haar ogen en droomde verder. Toen vannacht de mobiele telefoon van de dominee afging en hij vernam dat zijn nooddruftig schaapje toch maar niet met de herder kwam praten, begreep ze dat ze het ijzer moest smeden. Zij was heet.

Het werd snel gezellig, zo samen. Bij haar binnenkomst was Lotje hem al opgevallen. Half dertig, welig, roodgekleurd krullend haar, goed figuur, kort gerokt, laarzen met vervaarlijke stiletto”s en een royaal gedecolleteerd shirt onder een hip colbertje. Koos, zo stelde hij zich voor, wist waar Abraham de mosterd haalde, bleek Lotte al snel. Ze was door schade en schande wijs geworden bij de herkenning van gebonden mannen die op zoek naar een avontuurtje waren. Haar overspelige doelgroep was tamelijk uitgebreid, wist ze inmiddels. Velen gaven zich over aan een theatraal toneelspel, waarmee ze dan hun huiselijke situatie dramatiseerden. Hun litanie was vaak eensluidend. Hun vrouwen begrepen hen niet. Ze wilden ontsnappen uit de omklemming van hun dagelijks, droevig bestaan, uit de tentakels van hun veeleisende vouw en kinderen. Voor Lotje was zo”n klaagzang altijd weer het feest der oh zo herkenbare clichés. Ja, ja, dacht ze dan menigmaal. Je bent gewoon geil en wil buiten de deur neuken.

Koos bleek echter geen stortvloed aan klaagzangen op haar los te laten. Hij prees de schoonheid van de vrouw in het algemeen en die van haar in het bijzonder. Een wel zeer fraai schepsel Gods, zo prees hij haar de hemel in. Het was een charmeur, die haar onomwonden zat te versieren. Desgevraagd meldde hij, dat hij heel soms voor de verleiding bezweek. De geest is sterk, maar het vlees is nu eenmaal gewillig. Toen hij even met zijn vingertoppen, al ware het zomaar een onwillekeurige geste, wangcontact maakte, had hij het pleit al beslecht. Terwijl Lotte eraan terugdacht voelde ze een lichte tinteling in haar onderbuik. Foei Lotte, en dat in een kerk. Om haar heen greep men weer naar een liedboek, het orgel zette in en de goegemeente hief een haar onbekend lied aan. Het ging ineens snel, gisteravond. De aantrekkingskracht van het lekkere ding naast haar aan de bar deed haar ondubbelzinnige signalen uitzenden die voor hem toch wel zeer duidelijk waren. Ze raakte hem frequent aan, keek zwoel uit haar ogen en wierp haar decolleté in volle glorie in de strijd. Ze was altijd vol onbegrip over de vrouwen die deze middelen schuwden. Dat vond ze een flagrante ontkenning van haar eigen seksualiteit En dat was tegen de natuur. Ze volgde immer haar onderbuikgevoelens.

Als ze voor een vent ging, dan deed ze dat vol overgave en dan zat er ook geen stop meer op haar. Er trad geen verandering in hun beider gevoelens, toen ze de kleine dansvloer opgingen. Integendeel. Vooral het dansen op het aloude jaren zestig nummer ‘Je t”aime, moi non plus” zorgde ervoor dat ze beiden vonden dat de aanraking van elkanders lichaam zeer gelegitimeerd was. Zijn handen vonden haar bevallige kontje. Haar handen kwamen overal. Ze voelde zijn groeiende opwinding. Op een gegeven moment zorgde een intens oogcontact ervoor, dat daar de gezamenlijke herkenning was van louter lust. Ze hadden er duidelijk beiden zin in. Maar ja, wat te doen midden in een café, als de seksuele spanning zodanig overheerst, dat plaats, tijd en ruimte niet onmiddellijk beschikbaar waren. Lotte glimlachte, toen ze terugdacht aan dat moment. Met een liefdevolle, verlekkerde blik keek ze naar haar kloon van Clooney die blijkbaar enthousiast aan een preek was begonnen. De weeë geur van pepermunt trok voorbij haar neus. Het bracht haar even terug naar haar jeugd.

Haar nog opgewonden geest keer terug naar de ervaren passie, naar de voorbije amoureuze escapades, naar deze gedreven kerkdienaar. Het was lang geleden dat ze seks in een auto had bedreven, maar het moet gezegd, zo”n moderne, grootse familiewagen, was inderdaad multifunctioneel. Ze herinnerde de gekleurde plakplaatjes op de zijruiten als een detail van zij kids, terwijl Koos onder haar zijn troostrijk werk deed. Ze had wat meer beheersing verwacht van zo”n ervaren man, maar de buitenechtelijke spanning brak hem blijkbaar snel op. Hij was klaar voor zij het wist. Bij het ook al snelle afscheid zei hij abrupt, dat het eenmalig was, want hij kon zich geen complicaties veroorloven. Ze was stomverbaasd. Zo werkte dat niet met haar. En toen hij haar bij wijze van afscheid paradoxaal toch een uitgebreide tongzoen gaf, die bij haar weer de reacties opwekte die hij niet meer van plan was te bevredigen, besloot ze dat ze van die man meer werk ging maken. Thuisgekomen googlede ze zijn naam, vond de kerk en ze besloot sinds mensenheugenis vanmorgen weer ter kerke te gaan.

‘Gij zult niet begeren uws naasten huis en gij zult niet begeren uws naasten vrouw, noch zijn dienstknecht, noch zijn dienstmaagd, noch zijn os, noch zijn ezel, noch iets, dat uws naasten is.” Plotseling uit het niets weerklonk Koos” galmende stem luid door de grote, koepel van het klassieke gebouw. Het drong ineens goed tot haar door. Ze was in feite op een kansloze missie. Onopvallend stond ze zachtjes op en schuifelde de kerk uit. Dit werd toch niets. De nymfomaan en de overspelige dominee. In your dreams. Achter haar werd het opeens stil. Ze draaide zich langzaam om en zag een sprakeloze Koos. Hij trok duidelijk lijkbleek weg, alsof hij een geestverschijning zag. Lotte glimlachte, lief maar vilein, en verliet parmantig de kerk. Voor er nog meer gezongen wordt , de kerk uit, dacht ze adrem.

© Simon Trommel
Juni 2008

2 reacties op “Ontmoeting”

  1. Myrah:

    Hoi Simon,

    Dit vind ik dus weer een juweeltje. Dat je van een keertje vreemd gaan zoiets leuks kan maken. Klasse!!

    Myrah

  2. zij aan zee:

    met een warme glimlach verslonden…jammer dat er aan alles een eind komt ( soms)

Reageer hierop