mei 16

Terwijl het de heetste Moederdag sinds mensenheugenis is, worden in vele gezinnen vandaag de op de basisschool in elkaar gezette stukjes knutselwerk weer vol verve door de kinderen aan moeder overhandigd. Ietwat schamper zag ik bij mijn vriendin op de basisschool, dat er tegeltjes werden gemaakt met daarop een wens, een lippenafdruk van een kuise zoen en de naam van de dader. ‘Voor de allerliefste moeder van de hele wereld.’ Tja, de perceptie van een kind is vanzelfsprekend een subjectieve.

De Playboy, althans de Nederlandse uitgave, bestaat deze maand vijfentwintig jaar. Dat wordt breed uitgemeten in de media en er verschijnt een dubbeldik bewaarnummer. Bewaarnummer, denk ik sceptisch. Moet je vergankelijk, gefotoshopt vrouwelijk schoon dan bewaren? Of hebben de interviews ineens eeuwigheidswaarde? Er wordt gerefereerd aan het eerste nummer met de playmate van toen, inmiddels een struise vijftiger en aan het eerste beroemde bloot: Jerney Kaagman, wat een heldin. Zouden beide dames vandaag ook Moederdag ondergaan? Of zouden beiden een blote comeback overwegen? Het laatste lijkt mij onwenselijk.

In elk geval zal geen moeder dit mannenmagazine vandaag als cadeau ontvangen. Het lijkt mij eerder een Vaderdagpresentje. Alhoewel, ik zie een basisschoolkind in de boekhandel niet vragen, An effective, natural, gentle detox program can help your bodys natural cleansing ability and put you on the road to rejuvenation. of het soms ingepakt kan worden.’Het een cadeautje.’ Wij vieren geen Moederdag meer. Mijn moeder is er al negen  jaar niet meer. Toch vond ik ooit, jaren na haar overlijden op haar kamertje een gefiguurzaagd hertje, dat ik vroeger op de lagere school in elkaar gefröbeld had. Al die jaren had ze dit blijkbaar toch bewaard. Mama’s koesteren hun kinderarbeid als een waardevol kleinood.

Ook mijn schoonmoeder is reeds lang overleden. In Amerika zijn ze gek, denk ik soms. Daar bestaat het fenomeen Schoonmoederdag. Echt waar! In Nederland is deze malligheid nog geen gemeengoed geworden, maar het zal slechts een kwestie van tijd zijn, of de commercie zal ook deze kans aangrijpen om meer omzet te genereren. Stuur je schoonmoeder een verrassing: desnoods een cactus of een onwelriekend parfum. Daar zit dan wel een luchtje aan. Wat staat de wereld nog meer te wachten? Een stiefmoederdag wellicht? Er komt vast wel een gewiekste Amerikaan met dat idee.

In Amerika, zo meldde het nieuws deze week, gaat het zodanig slecht met de economie, dat hun versie van de Playboy in het eerste kwartaal een verlies heeft geleden van twee miljoen dollar. Dalende koopkracht en een verminderd consumentenvertrouwen leiden blijkbaar tot het bezuinigen door een lagere afzet van dit wereldvermaarde magazine. Er zal vandaag geen moeder van wakker liggen, maar opmerkelijk is het wel. De playboy als thermometer van de Amerikaanse economie. Dat had oprichter Hefner nooit kunnen of durven bevroeden.

Voor de meivakantie zag ik dus die schoolkinderen met hun tegeltjes, allen vol trots, voor hun moeder. Ik heb op een dag als deze geen tegeltje weg te geven. Ik ben ook niet zo van herdenkingen en ceremonieën, of bloemleggen en grafbezoeken. Toch schoten er vele herinneringen aan mijn moeder wel even door mijn hoofd. Goede herinneringen, gelukkig. Zo ook vandaag wederom. Er rest mij echter toch wel één prangende vraag: Waar zou mijn gefiguurzaagde hertje toch gebleven zijn?

©Simon Trommel
11 mei 2008

Eén reactie op “Playboy en Moederdag”

  1. Magazine » Playboy en Moederdag:

    […] Weblog Simon Trommel wrote an interesting post today on Playboy en MoederdagHere’s a quick excerptDalende koopkracht en een verminderd consumentenvertrouwen leiden blijkbaar tot het bezuinigen door een lagere afzet van dit wereldvermaarde magazine…. […]

Reageer hierop