sep 15

Ik heb uw raad opgevolgd. Ik kocht eergisteren een splinternieuwe auto. Het geld moet rollen, zo is immers uw credo om de economische crisis te overwinnen. Van de nieuwprijs van mijn toekomstige vervoermiddel gaat een slordige dertig procent naar uw overheid. Het zij u gegund. Zou u echter van mijn aandeel vooral de zorg, de ouderen en het onderwijs willen bedruipen? Liever niet aan die JSF spenderen. En ook niet aan kekke Italiaanse treinstellen. Weggegooid geld. Ik dank u voor het feit, dat u mij op het idee bracht op om toch eens wat spaargeld te gaan besteden.

Het was een aangename ervaring, dat kooptraject van de voorbije weken. In de uitgestorven autoshowrooms, waar ik natuurlijk herhaaldelijk belandde, werd ik vorstelijk ingehaald als ware ik een echte koning. De klant is koning is blijkbaar in deze moeizame economische tijden een adagium, dat de auto-industrie tot een grondwet heeft verheven. De potentiële koper krijgt kopjes cappuccino met gebak, snuisterijen voor de kinderen, accessoires voor de halve prijs, pretparkkaartjes als toegift, gratis wasbeurten, winterbandenaanbiedingen, vet vertier en amusement met als hoogtepuntjes paaldanseressen en echte animeerdames. Bedankt Mark.

Ik rekte het koopproces derhalve zo lang mogelijk. Immers, is de definitieve handtekening eenmaal gezet, verslapt de aandacht van het verkoopanimatieteam onmiddellijk. De buit is dan tenslotte binnen. Ik ben alleen nog benieuwd naar de feestelijke onthulling en overhandiging van mijn nieuwe vehikel over twee weken. Trekken ze dan nog een keer alles uit de kast? Of wordt het een louter zakelijke voltooiing van een reeds gesloten transactie? De levering van de overeenkomst? Punt. Uit. Wegwezen.

Ik verwacht eigenlijk nog wel een bloemetje van u, immer goedgemutste minister-president. Ik heb de economie een behoorlijk positieve push gegeven. Het Nationaal Inkomen zal aanwijsbaar gaan  toenemen. De macro-economische implicaties zullen ons niet onopgemerkt voorbijgaan. Door het onttrekken van spaargelden aan het niet in omloop zijnde geld en het in een moeite consumeren van deze spaarsom door het iDeal is een uitstekend manier om veilig online te betalen en uw prive gegevens worden niet opgeslagen bij het casino online of een online winkel. toe te voegen aan de maatschappelijke geldhoeveelheid, zal de binnenlandse economie een extra stevige positieve injectie krijgen, mede dankzij het multipliereffect.

Ik hoop dat u, Mark Rutte dit laatste begrijpt, want u lijkt mij niet in hart en nieren een oprechte, goedopgeleide Keynesiaan. In elk geval zult u, wanneer u het bericht ontvangt van mijn aankoop, breed grijzen. Begrip of niet. Desgevraagd zal uw commentaar clichématig luiden: “Dat zouden meer mensen moeten doen.”U denkt daarbij vast aan de pensioengerechtigden, de bijstandsmoeders, de trendvolgers en al die andere groepen die zo lafhartig lang op hun spaargelden zitten.

Mijn nieuwe bolide, een rode Peugeot 208GTi, gaat uw overheid vervolgens lekker sponsoren. Wegenbelasting, tachtig procent van de te verstoken brandstof en niet te vergeten de bekeuringen wegens een te hoge snelheid. Maar zeg nu zelf, met een motor van tweehonderd paardenkrachten rijd je toch niet stapvoets over ’s heren wegen? Voorts heeft uw platonische vriendinnetje Melanie Schultz van Haegen niet voor niets een heel aantal Neerlands wegen opgewaardeerd tot honderddertig kilometer. Dat kan harder. Wacht maar af.

Ik dank u, heer Rutte nogmaals hartelijk. Ik overweeg bij de eerstvolgende verkiezingen, in 2014 veronderstel ik zomaar , wederom mijn stem niet op deze olijke, oliedomme man uit te brengen.

 

© Simon Trommel

 

3 reacties op “Geachte heer Mark Rutte”

 1. Anita verschoor:

  Geweldig geschreven Simon!

 2. Rogier Kuijpers:

  Leuk geschreven 🙂
  Ik hoop toch dat je al je verhalen nog een keer uitbrengt als paperback.

 3. betty hagendoorn:

  Goed geschreven en met veel humor:-):-):-)

Reageer hierop